Mozaika górnośląska

„Moja babcia gotowała dla Gierka. Kulinarna podróż na Śląsk w czasach PRL–u”

10 XII 2022, godz. 17.00-19.00

Gościem kolejnej odsłony cyklu „Mozaika górnośląska” będzie pochodzący z Rybnika Aleksander Szojer, autor książki „Moja babcia gotowała dla Gierka. Kulinarna podróż na Śląsk w czasach PRL–u”, wydanej we wrześniu 2022 roku nakładem wydawnictwa Silesia Progress.

Śląska kuchnia bez tajemnic, czyli o jednoczącej mocy talerza. Ta sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa przeżytego w latach 80. w Rybniku zapoznaje z charakterystycznymi daniami kuchni śląskiej i kuchni czasów PRL–u. Książka zawiera 95 domowych przepisów wykorzystywanych od pokoleń, zgromadzonych przez autora i jego mamę, Annę Szojer. Można znaleźć unikatowe receptury na kultowe ciasta i desery z prywatnego archiwum kucharki weselnej. Towarzyszą im barwne fotografie, pobudzające apetyt.

Podczas spotkania będzie można zakupić książkę w specjalnej cenie oraz zdobyć podpis autora.

 

Aleksander Szojer – absolwent I Liceum Ogólnokształcącego w Rybniku, który na co dzień pomaga wyjść z kryzysu jako terapeuta i trener. Jego pasją jest odkrywanie regionalnych potraw i ludzi, którzy je przyrządzają. Relacje ze swoich wojaży, przepisy oraz kulinarne podpowiedzi publikuje w „Kukbuku” oraz na posmakujswiata.pl. Wraz z Anną Jassem wydał w 2020 roku „Japoński rok od kuchni” – przewodnik po domowej kuchni i zwyczajach Japończyków.

prowadzi: Aleksandra Czapla-Oslislo – Ślązaczka, kulturoznawczyni i recenzentka oraz podróżniczka kulinarna (blogostryga.pl). Współautorka przewodnika „Be local”, w którym recenzowała miejsca do jedzenia, picia, odkrywania na terenie Metropolii Górnośląsko-Zagłębiowskiej. Ponad dekadę pisała recenzje kulinarne do „Gazety Wyborczej”, jej teksty ukazały się także w magazynach: „Smak”, „Polityka”, „Slow”. Działa m.in. w kolektywie Szychy na Szychcie pomagając chefom z regionu organizować imprezy kulinarne i pop-upowe kolacje. Prowadząca Klub Książki Kulinarnej na BioBazarze w Katowicach. Ambasadorka takich wydarzeń jak Fine Dining Week, Restaurant Week oraz World Class Coctail Week.

 

miejsce: Stary Magistrat, pl. Wolności 1
zapisy:
887 450 212 (także SMSem), g.oleksy@muzeum.tychy.pl
wstęp wolny

 

Prosimy zapoznać się z regulaminami:

Regulamin zwiedzania Muzeum Miejskiego w Tychach

Regulamin korzystania z oferty edukacyjnej Muzeum Miejskiego w Tychach

  • „Moja babcia gotowała dla Gierka. Kulinarna podróż na Śląsk w czasach PRL–u”

Miejsce

Stary Magistrat
pl. Wolności 1

Godziny otwarcia

zwiedzanie wystawy czasowej (wstęp wolny):
wtorek–środa: 9.00–15.00
czwartek–sobota: 10.00–19.00
niedziela, poniedziałek, święta: nieczynne

sprzedaż wydawnictw i gadżetów
(płatność gotówką i kartą):
poniedziałek–środa: 8.00–16.00
czwartek–piątek: 8.00–19.00
sobota: 10.30–18.30
niedziela, święta: nieczynne
W 2022 roku nieczynne w dniach: 1–2, 6–9 stycznia, 16–18 kwietnia i 30 kwietnia–3 maja.

więcej informacji o sprzedaży online wydawnictw i gadżetów:
zamowienia@muzeum.tychy.pl