Zbiory Działu Historii Miasta – MMTy/HM/2094
papier, druk kolorowy
wymiary: wys.: 6,2 cm, szer.:10,2 cm
zakup
Etykieta piwa pełnego „Książęco Tyskie” naklejana na butelki w latach 1928-1939.
U góry korona książęca, poniżej informacje o pojemności butelki (0,3 l.), nazwie piwa oraz jego właściwościach.
Pierwsza wzmianka w źródłach pisanych o browarze w Tychach, należącym do rodu Promniców panującego wówczas na ziemi pszczyńskiej, pochodzi z 1613 roku.
Z kolei w urbarzu państwa pszczyńskiego (księga dochodów) pod datą 1629 znajduje się opis tyskiego folwarku z browarem na jego terenie.
Na Śląsku już w średniowieczu piwo było napojem powszechnie znanym i spożywanym. Z tyskiego browaru pochodziła także słynna „Tichauer Korn”, czyli tyska wódka. Za czasów panowania na ziemi pszczyńskiej Jana Henryka XI Hochberga (1855-1907) browar został rozbudowany, a zachowany do dzisiaj zespół zabudowań browarnianych z przełomu XIX i XX wieku wpisany jest do rejestru zabytków.
Agnieszka Ociepa-Weiss