Zbiory
Dział Etnologii

puszka po kakao

aluminium

MMTy/ŻC/84

produkcja fabryczna
średnica: 10 cm; wysokość: 14 cm
Dar

Puszka po kakao, w kształcie walca, w kolorach: białym , brązowym, beżowym oraz czerwonym. Wieczko puszki barwy ciemnobrązowej; na wieczku napis drukowanymi literami, w białym kolorze: „Van Houten”. Z przodu, w centralnej części puszki, napis „Cocoa” – w białym kolorze. Wokół napisu drobne rysunki koron w kolorze beżowym, całość na brązowym tle. Poniżej kolejny nadruk: „Van Houten” – w brązowym kolorze oraz litery „V” i „H” wpisane w czerwone koło. Całość na białym tle; obok informacje o sposobie podawania w języku niemieckim oraz angielskim.
Puszka kakao wyprodukowana została ok. 1975 r.,

Firma „Van Houten” założona została w 1815 r. przez Coenraada Johannesa Van Houtena w miejscowości Leiden w Holandi. Był to rodzinny biznes zapoczątkowany jeszcze przez jego ojca – Casparusa Van Houtena. Początkowo produkcja czekolady była bardzo czasochłonna i kosztowna dlatego był to produkt drogi i luksusowy, na który mogli pozwolić sobie tylko nieliczni obywateli Holandii. Sytuacja zmieniła się w 1828, kiedy to chemik Coenraad Van Houten wynalazł metodę prasowania kakao – została ona opatentowana przez holenderskiego króla Wilhelma I. Dzięki wykorzystaniu prasy udało się uzyskać czyste masło kakaowe, z którego wytwarzano bloki, następnie mielono je i w ten sposób uzyskiwano kakao w proszku. Wyroby z kakao od tego momentu stały się dostępne nie tylko dla wybranych, choć nadal były towarem luksusowym. Dzięki swoim wynalazkom firma była pierwszym na świecie producentem czekolady do picia na gorąco.

Agata Berger

Źródło:

Van Houten – czekolada, naturalne kakao najwyższej jakości


data dostępu: 27.11.2018 r.